Dorpsondersteuner Dolinda Wijnhoven

Zorgen voor dorpspower dat is waar Dorpslab zich elke dag voor inzet. Lokaal en dichtbij de mensen in het dorp. Dat is in deze tijd een hele uitdaging, omdat we mensen niet meer fysiek samen kunnen brengen. Tóch is heel veel mogelijk en staan we klaar voor inwoners. Dat bewijst onze nieuwe dorpsondersteuner in Milsbeek: Dolinda Wijnhoven. “Nut en noodzaak is er, zeker nu! Zo kunnen we met z’n allen fijn blijven wonen in Milsbeek”, vertelt ze. Maak kennis met Dolinda én ontdek hoe zij aan de slag gaat.

Maak kennis met

Volgens Dolinda groeien dingen soms zo. “Ik woon graag in Milsbeek. Het ligt heel mooi in de natuur, we hebben veel faciliteiten en ik voel me hier thuis.” In Milsbeek liggen haar roots. “Mijn ouders kwamen van Milsbeek. Mijn school, de sport, mijn hele leven heeft zich hier afgespeeld. Ze is altijd al actief en betrokken geweest in het dorp. Zo zat ze in de politiek, de gemeenteraad en maakte onderdeel uit van de medezeggenschapsraad van de school van haar kinderen. Daarnaast trapte ze jarenlang een balletje bij RKSV Milsbeek en was ze veel te vinden op de velden van SV Milsbeek. Daar liggen veel van Dolinda’s mooie herinneringen. En niet voor niets. “Verenigingen zijn echte ontmoetingsplekken waar je veel mensen tegenkomt. Ze spelen een belangrijke rol voor ons dorp. Zeker omdat Milsbeek een echt forensendorp is geworden, waar veel mensen van buitenaf zijn komen wonen. Zo vinden ook zij een plekje in onze gemeenschap.”

“Het viel als een puzzel in een”

Al ruim 20 jaar werkt ze bij de Spar. Daar werd ze eens gepeild om mee te denken wie er geschikt zou zijn voor de functie als dorpsondersteuner. “Toen is het balletje gaan rollen, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Aan de hand daarvan ben ik in gesprek gegaan en begon het echt te kriebelen. Het viel als een puzzel in een.” Dolinda omschrijft haar baan bij de Spar als ‘werken bij het hart van Milsbeek’. “Ik zie veel en ik ken veel mensen. Zo vormen mijn twee banen een mooie combinatie.”

Samen sterk

Dolinda is er als dorpsondersteuner voor mensen met hulpvragen. “Ik denk mee met initiatieven vanuit verenigingen én breng partijen bij elkaar. Door veranderingen in de zorg ontstaan er dit soort functies. Het is erg belangrijk dat er functies zoals deze zijn. Maar ik vind het vooral erg leuk dat ik dit werk mag doen, zodat we prettig in Milsbeek kunnen wonen.” Dat is nodig. Milsbeek heeft te maken met een sterke vergrijzing. “We hebben veel voorzieningen, zoals een pinautomaat en een huisarts. We moeten ons samen sterk maken om dat zo te houden. Dat lukt als mensen actief deelnemen.”

Corona maakt creatief

De wereld staat op zijn kop. “Het is stil op straat. Fysiek contact is minimaal, juist in een tijd waar de behoefte hieraan groot is. Digitaal en telefonisch contact zijn onmisbaar geworden. Daarom ben ik als dorpsondersteuner ook via Facebook bereikbaar en ondersteun ik waar ik kan.” In Milsbeek ontstaan er allerlei initiatieven. Vrijwilligers van de Huiskamer zijn gestart met een belronde voor vaste bezoekers. “Zelf stel ik een lijst op van mensen, die niet naar de Huiskamer komen, zodat we een extra oogje in het zeil houden. Ook de Zonnebloem is actief om telefonisch contact te leggen met gekoppelde maatjes.” Dolinda heeft veel contact met andere dorps- en wijkondersteuners, de KonnectKever en de gemeente Gennep om elkaar op de hoogte te houden. “Het is een lastige en onzekere tijd, maar ik zie het als uitdaging én ik word er creatief van. De lijntjes zijn kort, ook door mijn baan bij de SPAR. Ik merk in korte tijd al dat de ‘dorpsondersteuner’ een begrip aan het worden is. Als mensen contact met mij willen opnemen dan kan dat via dolinda@dorpslab.org of 06 82298790.”