Wijkondersteuner Fonni Klösters

In de wijk Gennep-Zuid (gemeente Gennep) liggen al veel mooie initiatieven, waar wijkondersteuner Fonni Klösters een bijdrage aan mag leveren: “Ik geloof erin dat wanneer de juiste mensen elkaar ontmoeten, ze samen zorgen voor een gelukkig leven. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Hier ben ik, kom maar! Geen vraag is te gek”, aldus Fonni.

Maak kennis met

Ze groeide vanaf haar vierde op in Gennep en woont nu in Gennep-Zuid. Als tiener werkte ze als vrijwilliger in een jongerencentrum. “Daar hielp ik mee om mensen in hun kracht te zetten en te zien stralen. Ik kreeg er zo veel energie van om anderen een podium te bieden.” Al op jonge leeftijd was ze bezig met vragen, zoals waarom werkt de wereld zoals ze werkt en waarom doen mensen wat ze doen? “Ik weet nog goed dat ik als klein meisje met vriendinnen besprak wat we later wilden worden. Zij dierenarts en ik wilde de mens studeren. Toen ik een jaar of 25 was, kwam ik een poster tegen met daarop: De mooiste studie is de mens. Toen ben ik humanistiek gaan studeren. Een multidisciplinaire mensenwetenschap die de mens zo breed mogelijk onderzoekt om te achterhalen wat de mens zin in het leven geeft.”

De kracht van mensen

Fonni gelooft in de kracht van mensen en dat ze zelf kunnen zorgen voor een fijne leefomgeving. “Alleen heeft niet iedereen de tools in huis om dat zelf of alleen te doen. Wanneer de juiste mensen elkaar ontmoeten en hier ondersteuning bij krijgen, kunnen ze zorgen voor een gelukkig leven. Bovendien doet goed voorbeeld volgen. Als ik daaraan een bijdrage mag leveren, doe ik dat heel graag.” Mensen moeten de vrijheid krijgen om dingen op te pakken en de verantwoordelijkheid dragen om goed om te gaan met die vrijheid. Fonni signaleert, verbindt en laat puzzelstukjes op zijn plek vallen.

Trots en verbinding

Op een dag kwam ze de vacature van wijkondersteuner Gennep-Zuid tegen. “De oproep om te solliciteren heeft me gevangen en niet meer losgelaten. Het zat de hele tijd in mijn hoofd. In deze functie komt alles samen wat ik ooit heb gedaan. Het is mijn wijk waarvoor ik het mag doen. Een wijk vol trots en verbinding dat is mijn droom. Dat mensen in Gennep-Zuid elkaar meer ontmoeten, met elkaar in contact komen en het gevoel ‘wij zijn Gennep-Zuid’ krijgen. Daarnaast wil ik mijn steentje bijdragen om het buurthuis weer op de kaart te zetten. De plek waar iedereen samen komt en die zoals de naam ook echt van ons voelt.”

Samen

“Voordat ik dat kan doen, moeten mensen mij leren kennen en moet ik zichtbaar en bereikbaar zijn. Ik sta klaar voor mensen die hun uitdagingen, wensen of behoeften willen aanpakken.” Fonni heeft een geoefend oor om te luisteren, ook naar onuitgesproken behoeftes. “Samen komen we er achter wat er toe doet voor mensen en hun omgeving. Door te praten, de handen uit de mouwen te steken en de schouders eronder te zetten. Ik kan niet alles oplossen, maar ik kan wel mee denken en anderen in Gennep-Zuid stimuleren om zich ook voor hun wijk in te zetten.”

Het verhaal van Gennep-Zuid

Elke vrijdag van 10.30 tot 13.30 uur is Fonni in de Huiskamer VanOns in Buurthuis VanOns in Gennep-Zuid. “Iedereen die daar zin in en behoefte aan heeft, is welkom om mee te lunchen met soep voor €1. Voor mij natuurlijk een uitgewezen moment om mensen beter te leren kennen.” Daarnaast gaat ze met een rol perkament de wijk in om het verhaal van Gennep-Zuid op te halen. “Ik vraag mensen om de zin ‘Gennep-Zuid is…’ af te maken en daarnaast vraag ik of ze ideeën, dromen en wensen voor onze wijk hebben. Wie belangrijke mensen zijn en wat ze verwondert. Dus wie weet tot snel!”