Over Dorpslab

Dorpen worden gevormd door mensen. Met Dorpslab brengen we de beweging in het dorp verder, door te inspireren en samen ideeën te realiseren. Samen slaan we de handen ineen en maken we het dorp klaar voor de inwoners van nu én later.

Het dorp is springlevend

Help! De dorpen trekken leeg. Er zijn steeds minder jongeren, ondernemers en vrijwilligers, die zich inzetten voor hun dorp. Krimp, ontgroening, leegstand etc. Dorpen zijn steeds minder in trek. Maar klopt dat wel? Langer thuis wonen en vitaal oud worden, dat willen we allemaal. Dat maakt ons gelukkig. En waar kan dat beter dan in een dorp. In een dorp kennen de mensen elkaar en helpen ze elkaar. Er is een groepsgevoel en er wordt veel initiatief genomen. We durven te stellen dat mensen in dorpen gelukkiger zijn dan in de grote stad. En steeds meer dorpen zijn daarvan het bewijs: dorpen zijn springlevend!

Kracht van het dorp

Er zit enorm veel energie en kracht in een dorp. Betrokken inwoners, die hart voor hun dorp hebben en hier iets voor willen betekenen. Steeds meer mensen nemen daarom het heft in eigen handen en zetten zich in voor hun dorp. Van energie coöperatie tot vrijwillige thuiszorg. Inwoners organiseren het allemaal zelf. Ze geloven in zichzelf en de kracht van hun dorp. Steeds meer dorpsfans pakken zich samen en gaan vol energie aan de slag. Maar dat lukt ze niet altijd alleen. Ze kunnen wel een helpende hand gebruiken om samen verder te komen. Een partner, die de taal van het dorp spreekt, inspireert en daadkracht toont. Dat is Dorpslab.

Samen uitdagingen aangaan

We gaan aan de slag met uitdagingen van het dorp. Het dorp weet zelf het beste welke uitdagingen en kansen er liggen. Samen kijken we wat nodig is voor een vitaal en leefbaar dorp. We gaan onder andere aan de slag met vraagstukken rondom accommodaties en gemeenschapshuizen, de toekomst van verenigingen, verbinding tussen jong & oud en dorpsmarketing.

Brengt dorpsfans verder

Wij geloven in de mensen. Lokale spelbepalers, die zich verenigen en inzetten voor hun omgeving. Dorpslab is voor dorpen, waar inwoners aan de slag willen met uitdagingen voor hun dorp. Voor mensen die durven vernieuwen en niet bang zijn voor verandering om bij te dragen aan hun leefomgeving.